Головна сторінка Карта сайту Бібліотекар Написати листа
Запрошуємо усіх бажаючих відвідати "Kinect - майданчик" для інтерактивних розваг. Чекаємо Вас: неділя з 14:00 до 16:00, понеділок, четвер, п\'ятниця з 15:00 до 17:00 год.
Для дітей » Для тих хто іде в школу » Правила гарної поведінки
 
Правила гарної поведінки
 
    Про людей судять по їх поведінці в суспільстві. Основні правила поведінки, які прийняті суспільством, називаються етикетом.
    З давніх часів у кожному королівстві був свій етикет – свої правила пристойності. Це була ціла наука, яку потрібно було вивчати і володіти нею досконало. Це була дуже важка, кропітка праця, але з часом правила поведінки спрощувалися (нам вже не потрібно при зустрічі робити незвичні па та поклони з капелюхом, як це було при дворі Людовика XIV) і набули загальних рис.
    Так що нам ще пощастило. В основі сучасного етикету лежать досить прості правила поведінки. Їх не так багато, і якщо, ти вивчиш норми етикету і не забудеш ними правильно користуватися, в будь – якій найвишуканішій компанії ти будеш почуватися вільно та розкуто і завжди будеш мати перевагу перед багатьма, які на жаль не користуються цими правилами. Тому читай далі та мотай на вус.
Деякі загальні правила етики.
Основне правило можна сформулювати так:
    Дівчата мають перевагу перед хлопцями.
    Жінки – перед чоловіками, старші перед молодшими.
    Інваліди чи хворі перед здоровими.

    Наприклад вони вирішують, чи починати з ким не будь розмову, першими входять до кімнати і т.д. При знайомстві роблять інакше: спочатку називають дівчині ім’я хлопця, старшому ім’я молодшого. Дівчатам, жінкам, людям похилого віку слід поступатися місцем у громадському транспорті.
    По сходах хлопець повинен іти так, щоб мати можливість в разі необхідності допомогти дівчині. Тобто піднімаючись, знаходитися за нею, а спускаючись – перед нею. Якщо ти когось ненароком зачепив то обов’язково вибачся.   
 Щоб мати хороші манери, дуже важливо правильно тримати своє тіло. Потрібно зажди керувати своїми рухами: сидиш ти чи стоїш. Негарно ходити занадто швидко, перестрибувати через кілька сходинок. Руки при ходьбі повинні рухатися легко, природно. Упиратися руками в боки , засовувати їх в кишені – дурний тон.
    Манера сидіти часто дозволяє судити про те наскільки людина вихована. Сидіти потрібно рівно на передньому краї стільця (до речі і для твоєї постави це дуже важливо), не розводь занадто коліна, не закладай ногу за ногу.
    Від багатьох досить поширених поганих звичок необхідно позбуватися.
    Наприклад, чоловіку недопустимо ходити неголеним – це негігієнічно та неестетично. Дурним тоном вважається мати недоглянуті руки. Нігті повинні бути не надто короткими. Кусати нігті недопустимо. У багатьох є звичка розчісуватися у компанії інших людей. Це верх непристойності. Погана звичка сякатися у хустинку у присутності інших людей та прочищати ніс.
    Мовний етикет або етикет спілкування також має дуже велике значення.
    Привітання.   Хто повинен вітатися першим?
    При зустрічі зі знайомими людьми обов’язково привітайся. Прийнято вітатися не тільки зі знайомими але і з людьми, які живуть по сусідству.
    По встановленому звичаю, першими вітаються хлопці з дівчатами, чоловік з жінкою, молодший зі старшим. Якщо ти хочеш звернутися до когось з проханням то спочатку ввічливо привітайся, а потім вже перейди до справи. Зі знайомими людьми вітайся не тільки тоді коли ти впевнений в тому, що вони тебе помітили, але і тоді коли не впевнений чи помітили вони твою присутність. Неважливо, якщо ти в цьому випадку не отримаєш відповіді.
    Якщо ти прийшов в гості не забудь, що той хто прийшов пізніше завжди вітається з усіма присутніми перший. Якщо ти прийшов , коли вже всі сидять за столом, повинен спочатку привітатися з дівчатами, а потім – з хлопцями.  
  Коли звертаються на «ТИ» а коли на «ВИ».    У минулі часи писалися цілі трактати про те, як люди повинні звертатися один до одного. В наші дні це питання не здається таким складним. «Ти» звичайно кажуть один одному родичі, друзі, діти. Дорослі звичайно звертаються до дітей на «Ти».
         Існують люди, які вважають, що звернення до когось на «Ти», дає їм право вести себе в розмові зверхньо. Це глибоко помилкова думка. На “Ви” звертаються до всіх незнайомих та старших від тебе людей.
    Необхідно звертатися до всіх у ввічливій формі.
     Розмова по телефону.    В наші дні телефон став найбільш розповсюдженим засобом зв’язку, який допомагає в повсякденній робот і приватному житті. Не варто нагадувати, що не будь-який час підходить для розмов по телефону. Не слід телефонувати другу чи подрузі рано вранці чи пізно ввечері, а тим паче вночі.
    Починаючи розмову не забудь привітатися, а закінчуючи попрощатися. Якщо в тебе гості, а тобі хтось телефонує зведи розмову до мінімуму. Окрема тема, це спілкування по телефону у людних місцях та громадському транспорті.
    Часто доводить бачити, як хтось їдучи у автобусі чи тролейбусі розмовляє весь час по телефону долучаючи мимовільно до розмови всіх пасажирів у салоні. Це просто верх непристойності та невихованості.
    Всім пасажирам транспорту зовсім необов’язково бути учасником вашої розмови з товаришем.   
 Коли тобі хтось телефонує, а ти знаходишся десь у місті або у громадському транспорті де навколо багато людей, то просто вибачся перед товаришем, поясни йому, що ти зараз не можеш розмовляти і передзвониш йому, коли будеш мати можливість.
    Якщо ти запам’ятаєш всі ці прості правила і надалі будеш ними користуватися, то можна сказати, що ти оволодів найважливішими основами сучасного етикету, і це тобі ще не раз стане це в пригоді. Тому що виховані люди завжди мають перевагу над іншими.
    
    Дізнатись більше про етикет ти зможеш переглянувши наступні книги:

  Етикет від А до Я / авт.-упоряд. Н.В.Чудакова; іл. В.Л.Гальдяєва. - К: Школа, 2000. - 111 с.: іл.
    Не вдаючись до повчань і нотацій, книжка знайомить великих і маленьких читачів з абетковими істинами: як поводитися в автобусі і в театрі, що таке панібратство, що таке охайність, як правильно їсти яйце, зварене нарідко, і чим ввічливість відрізняється від тактовності. Вишукані й дотепні замальовки цієї книжки допоможуть нам усім по-новому поглянути на себе й на людей, що нас оточують.
 
    Енциклопедія для юних леді / авт.-упоряд. І.Гончаренко. - Харків: Промінь, 2006.- 64 с.: іл.
    «Енциклопедія для юних леді» розрахована на дівчат молодших класів.
    Мета цієї книги - викликати у дитини бажннпя досягти досконалості.
    Книга дає практичні поради як покращити свою поведінку та стосунки оточуючими.

    Енциклопедія для юних джентльменів / авт.-упоряд. І.Гончаренко. - Харків: Промінь, 2002.- 64 с.: іл.
    «Енциклопедія для юних джентльменів розрахована на хлопчиків молодших класів.
    Мета цієї книги - визвати у дитини бажання досягнути досконалості.
    Книга дає практичні поради, як покращити свою поведінку та стосунки з оточуючими.





odb.te.ua © 2004-2024

Будь-яку інформацію Ви
зможете знайти за допомогою
Карти сайту
 

  Хороші казки для хороших малят

Ви можете залишити свої побажання
та зауваження у нашій
Приймальні бібліотекаря